lunes, 14 de diciembre de 2009

Tancament de l'assignatura i avaluació

Quan a l'inici del semestre vaig sapiguer que es realitzaria un blog, em va agradar. Sempre he volgut fer un. De fet he començat alguns però m'he quedat sempre a a les portes de la segona publicació. Tot s'ha de dir, no tinc gaire temps i en aquest cas ho he fet perque formava part de l'avaluació.

No descarto seguir utilitzant aquest mateix blog, ja que l'eix principal de l'assignatura no es una cosa a deixar al calaix i per tant, si en algun moment determinat puc, ho aniré ampliant.

Un blog serveix per moltes coses i crec ara estic en un moment de la meva vida en el que he vist una possible opció. Tinc família lluny i estic embarassada. Crec que aquest es un recurs molt vàlid per poder mostrar el dia a dia. Pot ser, no es molt didàctic, però és la meva intenció. No descarto fer-ho servir amb els alumnes, tot i són molt petits.

Veien totes les entrades he pogut veure com la meva ment s'ha pogut obrir una mica més a les injusticies actuals per motiu cultural. La mediació forma part de l'aprenentatge d'un mestre i aquest tema requereix algú que sigui punt de referència pels alumnes. Podem aconseguir molt més amb la reflexió i el debat que amb la impossició. La comprensió dels fets dona sentit al dia a dia. He evolucionat no només a ser millor persona sino també a inculcar-ho.

Avaluació de recursos PAC2 i PAC3

La webquest que hem creat, va destinada a alumnes de Secundària, ja que el nivell de reflexió a nivell humà que és requereix es bastant elevat. El que es pretén amb aquesta creació és mitjançant una sèrie de recursos visuals (pel·lícula, documental i anunci) aconseguir que els alumnes puguin valorar i analitzar la societat actual des del punt de vista de les diferències culturals. Han d’aprendre a respectar als altres siguin com siguin. El vincle de la webquest creada és: http://www.catedu.es/crear_wq/wq/home/3840/index.html.

Considero que les webquest són una eina de treball molt interessant, sempre i quan és realitzi un treball específic a l’aula. Ho considero un recurs, un mitjà d’auto aprenentatge, però en cap cas, és un mitjà d’aprenentatge específics.

La seva incidència en les habilitats de caràcter intercultural, és elevat, ja que tenim situada la webquest dintre d’un gran entorn virtual “Internet”. La quantitat d’informació, de referències, vincles, etc. que es poden obtenir a partir de la mateixa pàgina es proporcionen un ampli ventall de coneixement sobre la societat i en especial sobre les cultures.

El material que he avaluat a la PAC3, correspon a una altra webquest. Com ja vaig dir a la síntesi individual, no coneixia aquest recurs i una vegada he pogut treballar amb ell he aprofitat la situació per continuar aprofundint. En general el fet de treballar aquest recursos i poder treballar juntament amb persones que ja havien creat webquest, m’ha permès millorar en la meva capacitat de treball i evidentment incrementar la meva maleta d’eines i recursos per utilitzar amb els meus alumnes.

viernes, 11 de diciembre de 2009

Avaluació de recursos per treballar l'interculturalitat en línea


Adreça URL: http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=19835&id_pagina=1

Títol de l'espai web: Per la igualtat a partir dela diferència


La webquest que he analitzat, pel que fa referència a la interculturalitat, ens permet tenir una visió diferent sobre la immigració i la convivència de diferents cultures en un mateix àmbit social. És més, diria que la visió que planteja la webquest és des del punt de vista de qui pateix aquesta marginació.

Treballa mitjançant un treball cooperatiu i sempre planteja la possibilitat d'obtenir una solució pacífica dels conflictes mitjançant el diàleg i el respecte mutu.

Permet que cada cultura estableixi un punt d'unió entre totes les altres, obtenint els aspectes més adequats per el poder de conviure en la diversitat.

Es realitza molt treball en grup cosa que facilita la discussió i a presa de decisions, contrastant i revisant altres o les pròpies opinions.

Es evident que des de la diversitat cultural i els conflictes, l’abast d'eines teòriques i metodològiques dona suport a moltes situacions que es poden plantejar.

miércoles, 25 de noviembre de 2009

Seguiment i evolució de la webquest

Cada una de les PAC's que vaig entregant em donen una mica més d'aire i aquest últim mes, va arribar un moment que no ho aconseguia. Però finalment he pogut finalitzar les tasques.

Tenir pendent una entrega quan encara no l'has ni començat costa de portar i quan finalment et decideixes a fer-ho perquè la teva agenda tu permet, veus que l'entrada al blog fa referència al seguiment de l'altre PAC i et sent una mica malament, perquè ja no puc fer seguiment, he de fer conclusions.

Però com ja diuen més val tard que mai així que explicaré la meva experiència amb les webquest:

Evidentment aquestes PAC ja està entregada però sense dubte puc expressar la meva sensació quan vaig rebre la PAC. Per una part em vaig sentir una mica perduda i per l'altre molt incompetent. Ho explico. Referent ala primera part, m'havia d'adaptar, rellegir tota la informació i buscar exemples per poder realitzar una webquest en condicions, però referents a la segona part, no entenia com si era mestra no havia sentit a parlar mai d'aquest recurs tan i tan útil.

Al principi vam tenir alguns problemes amb la realització de la webquest amb el programa que la consultora ens va facilitar i vam haver de canviar a un altre. Cal dir que aquest no era tant dinàmic ni atractiu i que l'idioma era si o si en castellà, però finalment ho vam fer.

La seva utilitat crec que és molt gran i que tal i com es va expressar a la presentació de la PAC, fan falta pocs coneixements informàtic per crear-la. És un dels recursos més interessants que he aprés en una assignatura de la UOC.

La gran diversificació de conceptes de les webquests et permet desenvolupar qualsevol tema d’interès i afegir links, fitxers i imatges.

Referent al nivell d'interculturalitat jo tal i com vaig dir a la PAC, em sembla que és de nivell bàsic, ja que pretenem fer un treball multicultural i amb la possibilitat que tothom pugui fer una valoració de les diferents situacions.

Les meves companyes de grup em van comentar que van posar el Nivell Mitjà, i vist des d'un altre punt de vista també estic d'acord. El debat per defensar diferents posicions ens pot aportar molt d'aprenentatge.

Crec que la creació de la webquest té molta relació amb la PAC 1. La proposta que va fer el Joel va encaminada al treball amb aquest tipus de recurs i amb la necessitat de donar a conèixer un aspecte rellevant sobre la cultura i la diversitat.

Treballar en grup per la realització d'aquest PAC, ha sigut de gran utilitat perquè en el meu cas ja teníem una companya que va crear una webquest per un altra assignatura i ens ha pogut orientar. Hem anat fent les aportacions de manera pausada però constructiva. El resultat ens ha agradat tot i que crec que la pàgina web des d'on hem creat la webquest no era massa complerta.

lunes, 19 de octubre de 2009

Debat

Vivim en un món amb molt de color i de vegades sembla que al voltant nostre només volem allò que és com nosaltres. Cada paraula de l'explicació de la Pac, cada moment de la creació de la primera part, cada aportació dels meus companys al debat, em donaven raons i motius suficients, per creure que ben bé, ningú acaba per respectar del tot la diversitat cultural. I jo sóc la primera que moltes vegades em poden passar pel cap reflexions que una vegada meditades són esborrades com en un disc dur. Costa molt adaptar-se a tradicions noves, i més quan moltes vegades l'esforç ha de ser exageradament individualista.



A l'anterior entrada d'aquest Blog, parlava que em d'aprendre a conviure. Aquest aspecte no el podem oblidar mai. Em de conviure tots i sense expcepció i ens hem d'esfoçar per aconseguir que aquesta paraula englobi la totalitat d'essers que hi ha a la terra. Ho explico així, perque a l'escola on treballo es porta a terme l'hora complementària de convivència i la programació general estableix uns objectius mínims de respecte a les persones. I punt. En cap moment s'ha d'especificar de quina nacionalitat o religió és per tractar-ho d'una o altra manera.
Amb tot això vull dir que el tema del racisme i la intolerància s'ha de treballar des de la base com element d'aprenentatge a tots els àmbits que confomin l'entorn de les persones. I que ha d'utilitzar-se un proces unificat i sense distincions.
Les aportacions dels companys i la meva pròpia, durant el debat, crec donen una imatge una mica utópica. A tots ens agradaria realitzar una tasca com la que fa el Joel, amb una finalitat tant important com és la plantejada, mitjançant el procediment adequat. Crec que tots en coneixem la teoría, però la pràctica és diferent.

jueves, 17 de septiembre de 2009

Inici

Perquè com bé sabem, de vegades la convivència no és fàcil i per això en algunes ocasions sorgeixen conflictes. L’interculturalitat proposa actuacions per aconseguir que la coexistència es plantegi com una convivència fructífera i enriquidora, basant-se en l’intercanvi entre persones o grups de diferents cultures.

La paraula cultura forma part de la nostra realitat i l'utilitzem em moltes ocasions, però la respectem com a tal? Respectem el significat de la paraula? No hem d'oblidar que vivim a un país multicultural cosa que significa que compartim un mateix territori amb diferents cultures i per tant, hem de ser conscient del que això significa, és a dir, cal CONVIURE.

Si ens plategem quins elements formen part del treball de la interculturalitat a l'aula, podem veure clarament que es una tasca conjunta i que aquesta s'ha de treballar. No és cosa només del tutor de l’aula d’acollida o del coordinador o de l’assessor LIC, sinó que afecta a tot el centre i tot el professorat, i afecta també a la comunitat (l’entorn) i la societat en general.

L’educació intercultural és la resposta pedagògica a l’exigència de preparar tots els ciutadans perquè puguin desenvolupar-se en una societat multicultural i democràtica.

Per tant, puc dir que portar a terme aquesta materia, crec que m'hauria de donar eines i recursos per poder treballar el dia a dia a l'escola i poder respectar d'una manera acurada i conscient les necessitats de tota la comunitat de centre. Però, també crec una cosa, bé, sempre ho he cregut, la carrera de psicopedagogia és un conjunt de coneixements que tenen dues paraules clau: sentit comú. Cal saber com i quan actuar, no podem esperar a que els problemes ja no tinguin solució. Hem de tenir iniciativa.

Les principals competències que s'haurien de treballar a l'assignatura per poder donar resposta a les necessitats d'aprenentatge dels alumnes serien:

1.- Comunicativa i lingüística
2.- Artística i cultural
5.- Aprendre a apendre
8.- Social i ciutadania.

Desitjo aprendre a comunicar-me amb les diferents cultures de la nostra societat i particularment aprendre a aprendre fer-ho amb tots i cada un dels ciutadants per formen part de la meva realitat.